Για τις διατάξεις περί Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων: Να αποσυρθούν Άμεσα!

σε Ανακοινώσεις/Δελτία Τύπου/Επικαιρότητα

ΑΠ 8.2017                                                 Πάτρα 10/3/2017
Προς:

  1. Υπουργό Υγείας κο Α. Ξανθό
  2. Αν. Υπουργό Υγείας κο Π. Πολάκη
  3. Γ.Γ. Υπ. Υγείας κο Γ. Γιαννόπουλο
  4. Διοικητή 6ης ΥΠΕ κο Π. Νικολόπουλο

Για τις διατάξεις περί Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων: Να αποσυρθούν Άμεσα!
Για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ιδίως εν όψει του Ν/Σ-σκούπα που ετοιμάζει το Υπουργείο σας την αμέσως επόμενη περίοδο.
Για τις διατάξεις που εμπεριέχονται στο υπό διαβούλευση Ν/Σ για την οργάνωση των νοσοκομείων και σε ότι αφορά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που φιλοξενούνται Παν/κές κλινικές, κρίνουμε ότι υπερβαίνουν τα εσκαμμένα.
Συγκεκριμένα, παραβιάζονται βασικές διατάξεις του Συντάγματος περί ισοτιμίας των πολιτών (αρ. 4 και 5). Κι αυτό γιατί ορίζονται αυτοδικαίως διοικούντες οι εκπρόσωποι των ιατρικών σχολών και παραγκωνίζονται ως δευτέρας κατηγορίας γιατροί οι συνάδελφοι του ΕΣΥ, υφιστάμενοι των πανεπιστημιακών συναδέλφων. Νομιμοποιείται η ερμαφρόδιτη κατάσταση που υφίσταται σήμερα και παγιώνεται μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας η εγκαθίδρυση διαφορετικών ταχυτήτων εργαζόμενων και –εν τέλει- υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Επιμένουμε στις θέσεις που μέχρι πρότινος υπερασπιζόσασταν ως συνδικαλιστές του νοσοκομειακού κινήματος για πλήρη διαχωρισμό γιατρών ΕΣΥ και Παν/κών, χωρίς εξουσιαστική σχέση μεταξύ τους, τη δημιουργία τμημάτων και κλινικών του ΕΣΥ στα Παν/κά νοσοκομεία και ισότιμες εργασιακές σχέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για όλους τους μαχόμενους γιατρούς.
Μετά από τη χτεσινή συγκέντρωση των συναδέλφων μελών μας του Παν/κού Νοσοκομείου Πάτρας και κατ’ απαίτησή τους, ζητάμε την άμεση απόσυρση των διατάξεων για τα Παν/κά νοσοκομεία και διάλογο με αφετηρία τις θέσεις που κι εσείς είχατε συμβάλλει στη διατύπωσή τους κατά το παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση, σας δηλώνουμε ότι θα κάνουμε τα πάντα σε κινηματικό και νομικό πεδίο για να μην περάσουν τα σχέδια «εκχώρησης» των μαχόμενων γιατρών του ΕΣΥ σε μικροεξουσίες.
Για το Δ.Σ.
Γιακουμής Τάσος Πρόεδρος ΕΙΝΑ
Ευφραιμίδης Γεώργιος Γραμματέας ΕΙΝΑ