ΑΠ 31.2017                                                       Πάτρα, Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Ενημερωτικό της ΕΙΝΑ από τη συνάντηση με το ΓΓ του Υπ. Υγείας στις 5/7 και επισημάνσεις για το ενημερωτικό που αυτός απέστειλε στα ΜΜΕ στις 9/7

Στα πλαίσια των εγκαινίων του νέου κτιρίου του ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας στις 5/7/2017, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α με το Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κο Γ. Γιαννόπουλο, μετά από αίτημα του τελευταίου. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης το νέο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ωράριο, στου οποίου τη σύνταξη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από τη μεριά του Γεν. Γραμματέα:

 • Εκφράστηκε η αποφασιστικότητα για προχώρημα των αλλαγών όπως αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο. Στη συζήτηση δεν ειπώθηκε τίποτα για το χρονοδιάγραμμα προώθησής τους, στο ενημερωτικό για τη συνάντηση με την ΕΙΝΑ, μάθαμε ότι θα το καταθέσουν το Σεπτέμβρη.
 • Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι η πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόστιμο των 150 εκ ευρώ, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή οδηγία, είναι ο “κινητήριος μοχλός¨ των αλλαγών και λιγότερο το άγχος για την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας για τους γιατρούς.
 • Μας αποκάλυψε επίσης ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επεξεργάζεται το ενδεχόμενο το opt-out (παρέκκλισης του 48ώρου ως τις 60 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης) να συμπεριληφθεί σε πρόταση κλαδικής σύμβασης που θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για όλους. Η 12ωρη ανάπαυση μετά από συνεχόμενη 12ωρη εργασία είναι ο πυρήνας του νομοσχεδίου. Υπεραμύνθηκε της άποψης ότι το opt-outδεν αποτελεί ατομική σύμβαση εργασίας αλλά φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι αν αυτό αφεθεί στον “εθελοντισμό” των γιατρών, μάλλον δε θα υπάρχουν πολλοί για να δεχτούν την …εθελοντική υπερεργασία.
 • Η αντίληψη της ηγεσίας του Υπουργείου είναι η εφημερία να καλύπτεται από τους ειδικευμένους, ακόμα και χωρίς ειδικευόμενους γιατρούς
 • Ελπίζει (!!!!) ότι δεν θα αποτελέσει τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση η άτυπη παραβίαση του ωραρίου και η παραμονή στο χώρο εργασίας πέραν του προβλεπόμενου στη διαδικασία των παραδόσεων μέσα στη διάρκεια της μέρας. Παραδέχτηκε ανοιχτά ότι το πρωινό ωράριο και το ωρολόγιο πρόγραμμα κλινικών, τακτικών ιατρείων αποδιοργανώνεται.
 • Για το ζήτημα των οργανικών κενών ανέφερε ότι από τις 750 περίπου προκηρυχθείσες θέσεις έχουν αναλάβει καθήκοντα κάτω από 150 γιατροί σε αυτές και ότι ελπίζουν με την αλλαγή στον τρόπο κρίσεων να επιταχυνθεί η διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, είναι τόσα τα κενά πανελλαδικά (πάνω από 8.000 χωρίς να υπολογίζουμε τις αποχωρήσεις της επόμενης διετίας), που ούτε ο αριθμός των εξαγγελλόμενων προσλήψεων, ούτε οι ρυθμοί κάλυψής τους αν αυτές ποτέ προχωρήσουν, θα πλησιάσουν τον απαιτούμενο αριθμό για την έστω και μερική υλοποίηση του “σχεδίου”
 • Στην επισήμανσή μας ότι σε όσες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκε η οδηγία είτε αυτούσια είτε με παραλλάξεις, επιδεινώθηκαν οι συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης των γιατρών και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, ο Γ. Γραμματέας δεν τοποθετήθηκε.

Από τη μεριά της Ε.Ι.Ν.Α, επαναλάβαμε για πολλοστή φορά τους λόγους για τους οποίους η Ένωσή μας και η ΟΕΝΓΕ, απορρίπτει το νομοσχέδιο:

 • Αν εφαρμοστεί, με το προβλεπόμενο opt out οι ώρες εργασίας δε μειώνονται. Αντιθέτως αυξάνονται, ιδίως στα υποστελεχωμένα τμήματα. Κι επειδή ο κος Γραμματέας ήθελε παραπομπή σε …εδάφιο του Ν/Σ, μπορούμε να του δώσουμε παραδείγματα από τα προγράμματα εφημέρευσης που έχουμε επεξεργαστεί σε διάφορα τμήματα -όχι τα πλέον υποστελεχωμένα.
 • Θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ημερών που ο κάθε γιατρός θα είναι ελεύθερος εφημεριακής υποχρέωσης.
 • Θα υπάρξει επιβάρυνση των συνθηκών και της ποιότητας περίθαλψης των ασθενών, αν λάβουμε υπ’ όψιν τις απανωτές παραδόσεις ασθενών
 • Για το πρόστιμο την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη φέρει η πολιτεία η οποία από το 2009 ως και σήμερα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων, και όχι οι νοσοκομειακοί γιατροί.
 • Δεν αποτέλεσε ποτέ αίτημα της ΕΙΝΑ ούτε της ΟΕΝΓΕ η πλήρης εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, μιας και πέραν των άλλων, προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε βάθος τετραμήνου, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με εξαντλητικούς ρυθμούς και ωράρια. Παρ’ όλα αυτά, ο Γ. Γραμματέας αποκάλεσε τη σχετική οδηγία, φιλεργατική, γιατί …εξασφαλίζει τη 12ωρη ανάπαυση μετά από 12ωρη συνεχή εργασία. Του “ξέφυγε” βέβαια ότι μπορεί κατά παρέκκλιση το 12ωρο να γίνει …17ωρο για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να γίνουν οι αναγκαίες… προσλήψεις.
 • Η Ε.Ι.Ν.Α επιμένει στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΕΝΓΕ (5θήμερο – 6ωρο – 30ωρο πρωϊνό τακτικό ωράριο, 1 εφημερία την εβδομάδα με περιλαμβανόμενο σε αυτήν αναγκαίο χρόνο ανάπαυσης, ρεπό μετά την εφημερία, να γίνουν οι χιλιάδες αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων Επιμελητών, να επανέλθουν οι αποδοχές στα προ των μνημονίων επίπεδα, πλήρης διαχωρισμός εφημεριακής αμοιβής από τις βασικές αποδοχές-να μη “ζούμε” κυνηγώντας” εφημερίες) με την υπενθύμιση πως στο διεκδικητικό αυτό πλαίσιο συμφωνούσαν πριν λίγα χρόνια ο Υπουργός, ο ΥΠΕάρχης και ο ΓΓ όταν ήταν μέλη του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και ο τελευταίος Πρόεδρος της ΕΙΝΑ.
 • Η ΕΙΝΑ επιμένει στο αίτημα για απόσυρση του παρόντος νομοσχεδίου. Για το εφημεριακό η ΜΟΝΗ και ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση είναι η κάλυψη των κενών και η άρση της υποχρηματοδότησης. Έχουμε κάθε δικαίωμα να αμφισβητούμε, όχι μόνο τις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου και της Κυβέρνησης αλλά και τις δυνατότητες που έχει να προβεί στις απαραίτητες προσλήψεις μέσα από τη μέγγενη των memorandum με τα οποία έχει δεσμεύσει και την υγειονομική πολιτική της, ακολουθώντας την πρακτική των προκατόχων της.

Συμπερασματικά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εμμένει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί καν την κάλυψη των 2000 κενών που έχει υποσχεθεί εδώ και μήνες. Έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τη δυσλειτουργία που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση εφαρμογής του, για τη διάλυση ολόκληρων νοσοκομείων και κλινικών, για την υποβάθμιση της περίθαλψης των ασθενών. Εάν το πρόστιμο είναι η δαμόκλειος σπάθη, ας διαθέσει τα χρήματα αυτά για χιλιάδες προσλήψεις επιμελητών, χωρίς να εμπαίζει τους νοσοκομειακούς ότι άγχεται για τις συνθήκες εργασίας μας.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γραμματέας

 

Δημήτρης Ζιαζιάς                                                         Σπύρος Μάρκου

Αφήστε το σχόλιό σας... Το eina.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Theme by MyThemeShop.
Αρέσει σε %d bloggers: